top of page

CROSSFIT GAMES-URHEILIJAT
TURUN TUOMIOPÄIVÄSSÄ

Kesän kuumin urheilufestari kansainvälistyy kovaa vauhtia - kyseessä on Suomen ensimmäinen kansainvälisen lisenssin saanut CrossFit-kilpailu. Tänä vuonna tapahtumassa on mukana myös huippunimiä maailmalta, kuten ammatticrossfittaaja Adrian Mundwiler Sveitsistä. Myös CF Games 35-39-vuotiaiden sarjasta kultamitalin kotiin tuonut Emilia Leppänen kisaa tänä vuonna Turun Tuomiopäivässä. Ja tuttuun tapaan Suomen kovakuntoisin crossfittaaja Jonne Koski on suunnitellut lajit, joissa urheilijat ottavat mittaa toisistaan elokuun lopussa Turun Urheilupuiston Yläkentällä.

Nelinkertainen Games-urheilija Adrian Mundwiler kisaamaan Turkuun

Adrian Mundwiler on sveitsiläinen CrossFit-urheilija, joka on kisannut Gameseissä neljästi ja sijoittunut parhaimmillaan kahdeksanneksi. Tämä sijoitus ei suinkaan Mundwilerille riitä, vaan hän kertoo suurimpien saavutustensa olevan vielä edessä.

Adrian osallistui tänä vuonna CrossFit Gamesien semifinaaleihin ja hänellä olisi ollut mahdollisuus saada kisapaikka vielä heinäkuun alussa Last-Chance Qualifierin kautta, kuten Jonne teki. Hän kuitenkin päätti jättää Last-Chance Qualifierin väliin.

- Loukkaantumisesta kuntoutuminen on edelleen käynnissä, vaikka pystynkin jo tekemään taas melkein kaikkea. En ole enää kiinnostunut siitä, kuinka monta Games-osallistumista listallani on. Välitän enemmän siitä, että tulen Gameseihin parhaassa mahdollisessa kunnossani ja olen kilpailija enkä vain osallistuja. Loukkaantumiseni takia en ole vielä siinä Games-kunnossa, missä haluaisin, joten minun ei ollut järkeä osallistua.

Kysyttäessä tavoitteita Turun Tuomiopäivään, Adrianin kommentti oli: "Kick some Finnish asses or get my ass kicked."

 

Adrian on Jonnelle tuttu CrossFit-piireistä. Kosken mielestä on hienoa, että Mundwiler saatiin mukaan Turun Tuomiopäivään.

- Luulen, että se tulee nostamaan tasoa ja suomalaisillekin se tulee olemaan ns. kunnia ja hieno asia kisata menestyneen CrossFit-urheilijan kanssa.

Jonne uskoo suomalaisista löytyvän myös haastetta Adrianille Turun Tuomiopäivässä.

Hingane-Perjantai-Set1-DSC07824-a7r3 (1)_edited.jpg

Jonne ja Emilia ovat ylpeitä Turun Tuomiopäivän CrossFit-lisenssistä

Kysyimme Jonnelta ja Emilialta, mitä CrossFit-lisenssin saaminen merkitsee. Jonne kertoo lisenssillä olevan suuri merkitys Suomen CrossFit-skenelle.

- Hieno asia ja iso askel eteenpäin, tulee tuomaan huomiota ja uskottavuutta kisatoimijana kansainvälisestikin. Tällä on myös tosi iso merkitys Suomen CrossFit-skenelle - ollaan yksi uusimmista kilpailuista ja kehitytään kovaa vauhtia joka vuosi.

Leppänen komppasi Koskea ja korosti kuinka hienoa on, että nyt voidaan oikeasti puhua CrossFit-kisasta.

- Samoilla linjoilla, todella tärkeä ja merkittävä asia, joka tuo ammattimaisuutta kisatoimintaan. Varmasti jossain vaiheessa jokunen ulkomaalainenkin urheilija kiinnostuu ja voi nykyään löytää listasta Turun Tuomiopäivän. Tosi tärkeä ja iso juttu lajille Suomessa on myös se, että nyt voi rehellisesti ja ylpeänä puhua CrossFit-kilpailusta.

Turun Tuomiopäivässä tarjolla palkintorahaa

 

Turun Tuomiopäivän Puhdistamo Elite -sarjassa on tarjolla palkintorahaa, mikä on Suomessa melko harvinaista - naisten ja miesten sarjan voittajat saavat 1000 euroa. Jonnen mielestä tässä ollaan menossa oikeaan suuntaan.

- Mahtava tapa motivoida suomalaisia urheilijoita, jotka eivät vielä pysty urheilemaan ammatikseen. Jokainen urheilija tekee ison duunin päästäkseen kisaamaan ja pärjäämään siellä niin on hienoa, että tarjolla on myös rahapalkinto.

Miten Jonne Koski päätyi mukaan Turun Tuomiopäivään?

 

Jonne päätyi alunperin suunnittelemaan kisalajeja, kun sai puhelun vuonna 2019 Meriltä ja Ainolta, jotka ovat Tuomiopäivän järjestäjät.

- Muhun otti yhteydettä kaksi reipasta kisan järjestäjää neljä vuotta sitten,

että olisiko kiinnostusta lähteä suunnittelemaan lajeja. Alkuun vähän

mietitytti, kun ei ollut varsinaisesti kokemusta kisalajien suunnittelusta.

Tottakai olin jo pidempään ohjelmoinut itselleni ja muille ja käynyt

paljon kisoissa, mutta en varsinaiseen kisatapahtumaan. Päätin lähteä

messiin ja oli hyvä että lähdin - oon saanut paljon, oppinut paljon, on ollut

tosi kivaa ja välillä haastavaakin. Joka vuosi tuntuu, että vaan paranee!

 

Koski mainitsee suosikkilajikseen aiemmilta Turun Tuomiopäivävuosilta Atlaskivi-ladderin - se oli Jonnen mielestä kiva tehdä itse ja samalla yleisöystävällinen.
 

Miten lajisuunnittelussa näkyy CrossFitin nouseva taso Suomessa?

 

Suomessa on koko ajan enemmän Games-urheilijoita ja crossfittaajien taso nousee. Kysyttäessä Jonnelta, näkyykö tämä lajisuunnittelussa, hän pohtii lajia ison kuvan kautta.

- Kun on kaksi sarjaa niin Elite-sarjaan pystyy tuomaan vähän haastavampia liikkeitä ja vähän korottamaan painoja. Musta tuntuu henkilökohtaisesti, että CrossFitillä on välillä ollut vähän teemana, että joka vuosi mennään aina painavampiin painoihin ja tehdään kaikesta vaikeampaa, vaikka se ei välttämättä aina ole tarpeellista. Ne simppelitkin liikkeet on tosi hyviä, eikä kaiken tarvitse olla liian haastavaa, vaan sekoitus vähän haastavampia skillsejä ja simppelimpää. Urheilijoita ei saa kuitenkaan päästää liian helpolla!


Mikä on Turun Tuomiopäivässä tänä vuonna erilaista aiempiin vuosiin verrattuna? 

- Joka vuosi tietty koitetaan olla vähän erilaisia, ettei olisi aina pelkkiä perus CrossFit-liikkeitä, mitä voi tehdä salillakin. Tuomiopäivä on ulkotapahtuma ja meillä on mahdollisuus käyttää vähän eri lokaatiotakin, niin koitetaan tuoda aina vähän jotain spessumpaa mukaan. Ehkä se tulee toteutumaan tänäkin vuonna...

Tänä vuonna Turun Tuomiopäivä alkaa avovesiuinnilla ensimmäistä kertaa ikinä. Toinen spesiaalilokaatio on lajissa kolme, kun Tuomiopäivä palaa jokirantaan vuoden tauon jälkeen.

"Itse paljon kisanneena
ja sivusta seuranneena voin sanoa, että Tuomiopäivä on kyllä ihan top-luokkaa"

Miten Turun Tuomiopäivä eroaa muista kisoista?

 

Emilia Leppänen on 35-vuotias Turkulainen CrossFit-urheilija joka asustelee Jonnen sekä heidän koiransa Pepin kanssa Espoossa. Emilia on kisannut Turun Tuomiopäivässä kerran aikaisemmin ja muistelee kokemustaan lämmöllä.

- Ihan huikee kokemus. Kisa oli järjestetty ihan mielettömän hyvin, ja tietysti kun on perhe ja kaverit paikalla kannustamassa niin se on tosi kiva. Viime kerralta mulle tärkeä muisto on se, kun omat siskonpojat pääsi ekaa kertaa kannustamaan ja oli ihan että vau miten hienoa, ja vielä kun pääsi kapuamaan palkintopallille korkeimmalle korokkeelle niin hienoja muistoja on kyllä paljon. 

Emilia ja Jonne ovat yhtä mieltä siitä, että Turun Tuomiopäivä on todella hyvin organisoitu tapahtuma. Emilia vertaa Tuomiopäivää muihin kisoihin, joihin hän on maailmalla osallistunut.

- Tapahtuma on ulkona, mikä oon ihanaa ja on hyvät puitteet. Turun Tuomiopäivä on todella hyvin organisoitu, kaikki tietää mitä tulee tapahtumaan ja aikataulu pitää. Olin ihan ylpeä järjestäjien puolesta kun kaikki meni tosi hienosti viimeksi kun olin mukana! Sillä, että asiat toimii, pääsee jo erottautumaan tosi hyvin monistakin maailmanluokan kisoista.

 

Jonne komppaa ja antaa kiitosta koko järjestäjätiimille.

- Itse paljon kisanneena ja sivusta seuranneena voin sanoa, että Tuomiopäivä on kyllä ihan top-luokkaa.

Jonne ja Emilia suoraan CrossFit Gameseista Turun Tuomiopäivään

Vuoden 2022 CrossFit Gamesit kisattiin Yhdysvalloissa 3.-7.8. Tämän vuoden kisat olivat Jonnen kahdeksannet Gamesit ja Emilian kolmannet. Jonnella on taskussaan huikea kuudes sija vuodelta 2021, eikä huipun tavoittelulle näy loppua. Myös Emilian voitonnälkä oli tänä vuonna kova - hän kisasi ensimmäistä kertaa Masters-sarjassa ja tavoitteli koko sarjan voittoa. Jonne sai paikan Last-Chance Qualifierista katkonaisen kauden jälkeen, ja oli helpottunut.

 

- Tosi helpottunut olo, että pääsi kisaamaan - tää ei ollut mikään A-suunnitelma mennä tätä kautta kisoihin, mutta välillä ei mene kaikki putkeen. Olin hetken kipeänäkin tuossa semifinaaleissa ja oli jo vähän sellasta luovuttamisenkin fiilistä, kun tuntui niin huonolta verrattuna siihen, miltä lajit oli tuntuneet treeneissä. Mutta onneksi pystyin kuitenkin puristamaan loppuun asti ja saamaan sen Last-Chance Qualifier-paikan. Eihän sillä sinällään ole mitään väliä, mitä kautta kisoihin on päässyt - ollaan Gameseissa sit kuitenkin kaikki samalla viivalla. Ihan hyvä fiilis, treenit on tuntunut hyvältä ja alkaa koko ajan tuntua enemmän omalta vanhalta itseltään. Tämä on ollut vähän katkonaisempi kausi, kun olkapääleikkaus on vähän vaikeuttanut kaikkea. Mutta tosi kiva päästä mukaan nyt, kun on historiallisen iso Suomi-ryhmä reissussa! Kahdeksas vuosi ja toivottavasti tulee taas parempaa sijoitusta.

Jonne kertoi ennen kisoja, ettei aio tyytyä viime vuotta huonompaan sijoitukseen, vaikka taustalla onkin loukkaantuminen ja katkonainen kausi.

- Lähden kisaamaan ihan niinkuin ennekin, olen koittanut unohtaa alkukauden vaikeudet - ne ovat jo historiaa. Puhdas pöytä ja lähdetään kisaamaan palkintopallisijoista.

Jonne sijoittui tämän vuoden Gameseissä sijalle 15. Vaikka parempaa lähdettiinkin hakemaan, ei Koski pidä sijoitustaan huonona näin haastavan kauden jälkeen. 

- Tähän rahkeet riitti tällä kertaa ja nälkää jäi vielä ensi vuodelle.

Emilia kisasi tänä vuonna Gameseissa ensimmäistä kertaa 35-39-vuotiaiden Masters-sarjassa, johon pääsee kisaamaan vain 10 ikäluokkansa kovakuntoisinta crossfittaajaa maailmalta. Emilia kertoi ennen kisareissua, miten päätyi Masters-sarjaan.

- Mietin kivasti menneen kauden jälkeen, että mikä olisi seuraava iso tavoite. Tajusin täyttäväni 35 tänä vuonna, joten voisin vaihtaa sarjaa Mastersiin. Nyt olisi mahdollisuus päästä Games podiumille ja sitä mä haluan tavoitella. Tavoite on siis voitto. Fyysisesti se on varmasti mahdollista, katsotaan millaisia lajeja sieltä tulee! Voitto on tavoitteena, mutta tietysti meen sinne sillä fiiliksellä, että toivon että viikonloppu menee täysin putkeen ja saa tehtyä oman parhaansa, niin on se tulos sitten mitä tahansa niin kyllä mä silloin oon tyytyväinen. Että kunhan pysyy terveenä ja saa näytettyä itsestään parhaan, niin katsotaan mihin se sitten riittää!

CrossFitissa kisalajit saadaan yleensä tietää vasta kisaviikolla. Masters-sarjan volyymi saattaa olla perus naisten sarjaa hieman matalampi - jotkut painot saattavat olla vähemmän tai jotkut haastavat liikkeet helpompia, mutta osa taas on täysin samaa naisten sarjan kanssa.

Tavoite tuli kuin tulikin saavutettua - Emilia Leppänen on CrossFit Gamesien vuoden 2022 Masters 35-39 -sarjan voittaja! Leppäsen mielestä myös Suomen nouseva taso on hieno juttu.

- Tosi siistiä, kun Suomesta lähtee paljon CrossFit-urheilijoita gameseihin - eniten mitä ikinä! Näyttää siltä, että tulevinakin vuosina on varmasti paljon kisaajia Suomesta. Mehän ollaan lajina semmonen, että tavoitteena on parempi terveys ja saada ihmiset liikkumaan ja kuntoilemaan, jotta he voisivat paremmin, mutta kuitenkin CrossFit-laji kilpailuna on hyvää markkinointia ja ihmisiä kiinnostaa seurata urheilijoita ja katsoa, kun huiput vetää lujaa ja nopeesti, niin onhan se hienoa, että on koko ajan enemmän kilpailijoita ja taso nousee.

Millaisia suunnitelmia Koskella ja Leppäsellä on tulevaa varten?

Jonne haluaa ehdottomasti kisata lisää.

- Ei ole mitään varmaa päätetty, mutta ainakin itse haluan vielä kisata ja aion kisata. Oon jo ilmoittautunut useampaan kilpailuun - pitäisi mennä Madridiin ja toivottavasti Rogueen ja ehkä sitten taas Dubaihin tai Wodapaloozaan…kisaaminen on edelleen mulle se ykkösjuttu mitä haluan ja toivottavasti pystyn vielä tekemään pidemmän aikaa.

 

Emilia taas asetti kaiken fokuksen tämän vuoden Gameseihin, ja tulevaisuus on täysin auki.

- Oon koko vuoden treenannut päämääränä ne Gamesit ja se on mun kauden päätavoite. Mitä sen jälkeen, niin en oo miettinyt vielä yhtään. Muuta kun että tuun pitää hauskaa ja kisaamaan myös Tuomiopäivään, mutta siitä eteenpäin en ole oikeastaan miettinyt mitään. Katsotaan sitten, että mikä fiilis ja mitä tuntuu että haluaa tehdä. Kaikki on mahdollista!

CrossFit-kilpailu ja urheilufestari Turun Tuomiopäivä kisataan 26.-28.8.2022 Turun Urheilupuiston yläkentällä. Festareille pääsee mukaan perjantaista klo 17.00 alkaen. Katsojalippuja voi ostaa osoitteesta www.turuntuomiopaiva.com. Alle 12-vuotiaat pääsevät katsomoon ilmaiseksi aikuisen kanssa.

bottom of page