top of page

JONNE KOSKI - TÄYDELLISTÄ TESTIÄ RAKENTAMASSA

Jonne Koski on Suomen kovakuntoisin crossfittaaja. Hän on voittanut Euroopan mestaruuksia ja kisannut useamman kerran myös maailman parhaimpien joukossa CrossFit Games -kilpailussa. Koskella on kokemusta monista kisoista niin kentältä kuin sen laidalta, mutta vasta viime vuonna hän suunnitteli ensimmäistä kertaa itse kisalajeja. Millaista on laatia monipuolista lajien kokonaisuutta, jolla testata luotettavasti kilpailijoiden kokonaisvaltaista kuntoa?

Jonne Kosken oma kisaura on ollut tänä vuonna pandemian vuoksi jäissä, kuten monilla muillakin urheilijoilla. Toivo kansainvälisen CrossFit Gamesin järjestämisestä 14. syyskuuta elää kuitenkin yhä. Paikka kisaan on lunastettu ja suurimpana kysymyksenä tällä hetkellä on, pääseekö Koski rajoitusten vuoksi lainkaan matkustamaan Yhdysvaltoihin. Vaikka myös kotimaassa moni kesän tapahtuma on jouduttu perumaan tai siirtämään ensi vuoteen, on elokuu tapahtumien suhteen valoisampi. Entisenä uimarina Koski odottaa Vantaa Triathlonia, josta mies nappasi viime vuonna harrastesarjan hopeasijan ja lähtee tänä vuonna hakemaan voittoa. 

 

Lisäksi toiminnallisen harjoittelun kilpailuun Turun Tuomiopäivään osallistuminen luonnollisesti kiinnostaisi Koskea, mutta tilanteessa piilisi pieni eturistiriita, sillä mies suunnittelee tänäkin vuonna kaikki kisan lajit.

 

– En ollut suunnitellut aiemmin tämän mittakaavan kisoja, vaikka salikisojen ja omien treenien suunnittelusta onkin kokemusta. Viime vuosi oli ensimmäinen kerta Turun Tuomiopäivän lajivastaavana, ja pidin siitä, että sain tuoda omaa näkemystä ja erilaisia liikkeitä ja välineitä Suomen kisakentille.


Tavoitteena täydellinen testi

 

Kosken tavoitteena on tehdä kisalajien kokonaisuudesta mahdollisimman pätevä testi, joka mittaa monipuolisesti urheilijan kestävyyttä, voimaa, nopeutta ja taitoja. Viime vuonna kaksipäiväisen urheilufestarin Turun Tuomiopäivän kisalajeissa nähtiin muun muassa hiekkasäkin kantoa ja nostelua, uintia, rinnallevedon ykkösmaksimi sekä köysikiipeilyä. Koska Turun Tuomiopäivän avoimeen sarjaan voi ilmoittautua kuva vain, voivat tasoerot kilpailijoiden välillä eri lajeissa olla isoja.

 

– Tasoerojen tajuaminen viime vuonna on omalta osaltaan jopa vaikeuttanut tämän vuoden lajien suunnittelua. Olen koittanut tehdä lajeista mahdollisimman hyviä testejä, jotta ne olisivat haastavia niin lajin heikoimmille kuin vahvimmillekin. Myös tänä vuonna lajit ovat perinteisellä tavalla monipuolisia ja erilaisia osa-alueita testaavia. Vaikka haluan tuoda kisoihin aina jotakin uutta ja erilaista, jokainen laji ei saa olla liian haastava ja tekninen, koska silloin niin urheilijat kuin testin laatukin kärsii.

 

Koski saa Turun Tuomiopäivän lajien suunnittelussa hyvin vapaat kädet. Järjestäjät eivät esitä erityisiä toiveita, vaan luottavat Kosken ammattitaitoon ja visioon. Suuntaviivat ja rajoitukset riippuvat lähinnä lokaatioista, tilojen ja välineiden saatavuudesta sekä yhteistyökumppaneista. Tänäkin vuonna ensimmäinen laji sijoittuu Paavo Nurmi Marathonin maalisuoralle Aurajokirantaan. Kysyttäessä, voisiko jonakin vuonna kisalajina olla marathon, Koski epäröi.

 

– En usko. Puolikas ehkä voisi olla, mutta sekin vaatisi mahdollisuuden välipäivään. Kisalajeja on toisena päivänä niin paljon, ettei ole kenenkään etujen mukaista vetää edeltävänä päivänä vaikkapa marathonia. Mutta ehkä jotain siihen suuntaan on tulevina vuosina tiedossa.


 

Kotona vältellään aihetta

 

Suomen CrossFit-piirit ovat pienet ja moni tietää, että Kosken kumppani, ammattiurheilija sekä viime vuoden Turun Tuomiopäivän kutsukilpailun voittaja Emilia Leppänen kisaa myös tänä vuonna Tempur Invitational kutsusarjassa. Koski takaa, ettei kotona kuitenkaan puhuta kisoista juuri mitään. 

 

– Emilia on henkeen ja vereen reilun kilpailun puolesta. Tiedän, että hän mieluummin häviää reilun kuin voittaa epäreilun kisan. Puhumme Tuomiopäivästä hyvin vähän, ja olemme tietoisesti välttäneet aihetta, jottei lipsahduksia vahingossakaan tapahtuisi. Yleensä myös suunnittelen Emilian treenit, mutta nyt olemme jo pari kuukautta treenanneet lähinnä erikseen, jottei asetelma olisi epäreilu muita kisaan osallistujia ajatellen.


 

Parhaimmillaan lajista nauttii niin urheilija kuin yleisökin

 

Lajit syntyvät usein alitajuisesti Kosken omassa urheilija-arjessa. Hän ohjelmoi itse omat treeninsä ja on lisäksi saanut kisakokemusta monista CrossFit-kilpailuista. Näiden tehtyjen treenien ja kisattujen kisojen pohjalta syntyvät usein parhaat ideat lajeiksi.

 

– Kun olen itse kisaamassa, mietin lajeja aina siltä kantilta, että mitä tässä on hyvää ja mitä ehkä haluaisin muutettavan siinä. Minulla on paljon hyviä treenejä kirjattuna ylös, ja osa tämänkin vuoden lajeista on ollut mielessä lähestulkoon heti viime vuoden Tuomiopäivästä asti. Toisaalta pelkästään kasa hyviä lajeja ei riitä, vaan niiden pitää olla myös kokonaisuutena toimiva kisa.

 

Koski testaa itse jokaisen lajin sekä erikseen että kokonaisuutena kahden päivän aikana oikeita kisoja simuloiden. Lempikisalajikseen hän nimeää kaikki maksimilajit, joissa urheilijan tulee löytää määrätyssä ajassa maksimipaino tietyssä liikkeessä tai kompleksissa. Viime vuonna kyseinen laji Turun Tuomiopäivässä mittasi kisaajien maksimi rinnallevetopainoa.

 

– Niitä on hauska seurata ja ne sytyttävät yleisön. Myös urheilijan näkökulmasta laji on hauska, koska yleisön läsnäolosta nauttii ja saa uudenlaista tehoa tekemiseen. 

 

– Lisäksi kisojen avauslajit ovat aina mielenkiintoisia ja urheilijoille kaikkein jännittävimpiä. Ensimmäisessä lajissa urheilijoiden lataus ja adrenaliini ovat huipussaan ja toisinaan tulee lähdettyä jopa liian kovaa. Odotan siis tämän vuoden Turun Tuomiopäivän avauslajia paljon. Aurajoen ranta, jossa laji kisataan, on myös lokaationa tosi hieno.


 

CrossFit-kilpailu ja urheilufestari Turun Tuomiopäivä kisataan 26.-28.8.2022 Turun Urheilupuiston yläkentällä. Festareille pääsee mukaan perjantaista klo 17.00 alkaen. Katsojalippuja voi ostaa osoitteesta www.turuntuomiopaiva.com. Alle 12-vuotiaat pääsevät katsomoon ilmaiseksi aikuisen kanssa.

bottom of page